Home » Resurse Web Design » Internetul

 
 
 

Internetul

2.3.8. „Mailing Lists” – Liste de discutii folosind posta electronica

Acest sistem permite administrarea automata a difuzarii mesajelor e-mail intre utilizatorii inscrisi pe aceeasi lista. Un mesaj trimis la adresa de e-mail a listei respective este retransmis automat la fiecare membru.

Pentru inscrierea intr-o lista de discutii utilizatorul trimite un mesaj e-mail la gestionarul automat al listei care aproba cererea de inscriere (daca lista este deschisa) sau o va trimite administratorului (uman) in cazul listelor inchise. Listele pot fi:

 • deschise – oricine se poate inscrie, fara a fi necesara aprobarea administratorului uman;
 • inchise – administratorul listei valideaza cererile de inscriere;
 • nemoderate – mesajele trimise pe adresa listei sunt redistribuite automat tuturor membrilor listei;
 • moderate – fiecare mesaj trebuie sa primeasca aprobarea administratorului listei inainte de a fi retransmis membrilor listei.

Mesajul de inscriere la o lista trebuie sa fie trimis la adresa lista-request@domeniu, unde in loc de lista se va specifica numele listei. In cimpul Subject se va specifica subscribe. (De exemplu, daca dorim sa ne abona la lista curs@mail.cccis.ro vom trimite un mesaj la adresa curs-request@mail.cccis.ro care sa contina subscribe in subiectul mesajului).

Pentru deabonarea de la o lista comanda este unsubscribe (specificata, de asemenea, in subiectul unui mesaj trimis pe adresa lista-request@domeniu).

Iata in continuare comenzile utilizator care pot apare in mesaje adresate gestionarului automat de liste:

Comanda Efect
subscribe Realizeaza inscrierea in lista a adresei specificate in header-ul mesajului
unsubscribe Realizeaza deabonarea de la lista.
get <filename> Permite aducerea unui fisier care contine mesajele mai vechi
ls <director> Returneaza lista fisierelor din directorul specificat care pot fi aduse folosind comanda get
help Returneaza instructiuni de utilizare

2.4. Sistemul news (stiri in retea)

Stirile in retea sunt echivalentul Internet al unui grup de discutii, al unui „bulletin board system” (BBS). Acestea permit utilizatorului sa consulte articole publicate (posted) in Internet, fiind grupate dupa tematica. Stirile in retea grupeaza discutiile sub un set larg de titluri, numite grupuri de stiri (newsgroups). Un program de citire a news-urilor prezinta aceste discutii intr-o modalitate ordonata. In fiecare grup de stiri exista mai multe discutii despre anumite subiecte, astfel ca grupurile sunt organizate ierarhic, avind numele celui mai larg grup la inceput, urmat de un numar arbitrar de subgrupuri. Numele fiecarui subgrup este separat de grupul parinte si de subgrupurile sale printr-un punct „.„. Astfel rec.music.folk este un grup dedicat unor discutii recreationale, la care majoritatea oamenilor iau parte pentru a se distra, discutind in general despre muzica. Mai exact, este un grup de muzica folk.

2.4.1. Preliminarii

Majoritatea grupurilor de stiri sunt parte a USENET, un set de grupuri considerate a fi de interes global si care este disponibil pentru toata lumea in mod gratuit. Atentie: USENET nu este o retea de calculatoare, ci este un set de reguli voluntar acceptate pentru transferul stirilor si administrarea grupurilor de stiri. Reguli pentru folosirea, crearea si stergerea grupurilor au existat inaite de Internet (USENET a precedat Internet-ul; in acele timpuri stirile erau transmise prin conexiuni telefonice folosind un protocol de transfer numit uucp). Cele sapte categorii majore de stiri sunt:

 • comp – calculatoare, informatica si subiecte aflate in legatura cu acest domeniu. Include informatica pura, surse de programe, informatii despre sisteme software si hardware, ca si subiecte de interes general;
 • news – grupuri interesate de reteaua de stiri si de programe de stiri. Include subgrupuri importante ca new.newuser.questions (intrebari de la utilizatori noi) si new.announce.newusers (informatii importante pentru noii utilizatori).
 • rec – aici se discuta despre hobby-uri, activitati recreationale si despre arta;
 • sci – aici se discuta despre cercetari si programe stiintifice. Include grupuri de stiri pentru majoritatea disciplinelor stiintifice si ingineresti, inclusiv unele stiinte sociale;
 • soc – grupuri care pun in discutie probleme sociale;
 • talk – grupurile talk sunt un forum pentru dezbateri pe teme controversate. Discutiile tind sa devina intortocheate si fara rezultat. Aici se poate discuta, de exemplu, despre religie.
 • misc – tot ce nu intra in categoriile de mai sus, sau intra in mai multe categorii. De exemplu, misc.jobs discuta despre oferte de servicii, iar misc.forsale despre obiecte de vinzare.

Serverele mai pot avea grupuri de stiri locale. Orice administrator poate crea oricite grupuri de stiri doreste, corespunzator intereselor utilizatorilor locali. In companiile mari fiecare departament poate avea propriul server de stiri; serverele trebuie sa poata transfera de la unul la altul grupurile de anunturi ale angajatilor. Grupurile locale pot deveni cu timpul grupuri globale cu acceptul larg al utilizatorilor. Astfel au aparut grupurile alternative (pe linga cele USENET):

 • alt – grupuri care discuta „moduri alternative de a vedea lucrurile”. In unele din aceste grupuri mesajele sufera de o incoerenta evidenta;
 • bionet – grupuri interesate de biologie;
 • biz – discutii referitoare la afaceri. Aceasta ierarhie de grup de stiri permite trimiterea de reclame si materiale de prospectare a pietei; astfel de activitati nu sunt permise in alte grupuri;
 • de – discutii tehnice, recreationale si sociale in limba germana.
 • hepnet – discutii de interes in principal pentru comunitatea celor interesati de fizica energiilor inalte;
 • relcom – diferite grupuri originare din fosta URSS (unele pot necesita programe speciale pentru a afisa alfabetul chirilic).

Pagina: 1 2 3 4 5

Eticheta: , ,

 

1 Comment

 1. geluuuu spune:

  Multumiri pentru informatii.Am invatat ceva util chiar daca sint mai in virsta.Pacat ca nu inteleg limba engleza.

Resurse web design