Home » Resurse Web Design » Internetul

 
 
 

Internetul

2.3. Sistemul de posta electronica

Este unul dintre cele mai larg raspindite servicii Internet. Pornit initial ca un serviciu simplu capabil sa mute un mesaj text (sir de caractere) de pe un calculator pe altul si sa-l adauge la un fisier numit casuta postala, e-mail a cunoscut o dezvoltare concomitenta cu dezvoltarea retelelor de comunicatie. Acest serviciu permite unui utilizator sa trimita, respectiv sa primeasca mesaje (analog serviciului postal obisnuit).

2.3.1. Ce este un mesaj e-mail ?

In general, un mesaj e-mail este un text (corpul mesajului – analog scrisorii) impreuna cu informatii referitoare la destinatar, expeditor, etc. (analogia cu un plic postal este evidenta), informatii constituite in asa-numitul header al mesajului. De obicei, header-ul unui mesaj este generat de aplicatia e-mail folosita. Iata in cele ce urmeaza o lista a cimpurilor care formeaza header-ul unui mesaj:

 • From – contine adresa de e-mail (vom detalia putin mai tirziu ce inseamna o adresa de e-mail) a „expeditorului” (utilizatorul care trimite mesajul);
 • To – contine adresa e-mail a destinatarului; aceasta trebuie sa fie cunoscuta de catre expeditorul mesajului;
 • Subject – este o descriere in citeva cuvinte a mesajului – nu este obligatorie;
 • Date – este data la care mesajul a fost trimis – este completata automat de programul client;
 • Reply-to – este adresa la care expeditorul doreste sa primeasca raspunsul la mesajul respectiv. (este util atunci cind acesta detine mai multe casute postale si doreste ca raspunsurile sa fie colectate intr-una singura);
 • Organization – acest cimp este optional. Reprezinta numele organizatiei (companie, etc) care detine calculatorul de pe care s-a trimis mesajul;
 • Message-ID – un sir de identificare generat de agentul de transport la trimiterea mesajului. Acest identificator este unic pentru fiecare mesaj.
 • Received – fiecare calculator care primeste mesajul si il trimite mai departe (pe drumul de la expeditor la destinatar, inclusiv calculatorul expeditorului si al destinatarului) adauga cite un astfel de cimp. In felul acesta se poate reconstitui drumul urmat de mesaj de la expeditor la destinatar;
 • Cc (carbon copycopie indigo) – utilizatorii ale caror adrese sunt trecute in acest cimp vor primi cite o copie a mesajului;
 • Bcc (blind carbon copy) – Sunt copii trimise unei liste de cititori, la fel ca si copiile indigo obisnuite (Cc). Totusi, linia de antet care listeaza destinatarii este stearsa automat din mesajul trimis. De aceea, nici unul dintre destinatarii mesajului nu va sti cine (daca este vreunul) a mai primit „copii indigo blind„. Din moment ce nu exista nici o inregistrare in mesajul receptionat ca aceste copii au fost trimise, actiunile ulterioare care folosesc date din antet (de exemplu Reply), nu ii vor include si pe acesti destinatari.
 • Fisierele semnatura – sunt o cale de adaugare a unor informatii suplimentare la mesajele trimise. Ele sunt adesea folosite pentru a include informatii despre utilizator si cum poate fi el contactat.

2.3.2. Totul se afla in adresa

Singurul indiciu pe care il are sistemul de e-mail pentru a livra un mesaj este adresa destinatarului. Aceasta este de forma: nume_utilizator@domeniu. Numele utilizatorului este numele contului pe care acel utilizator il detine sau, mai rar, poate fi un alias al utilizatorului, definit pe masina acestuia. Domeniul este in general FQDN-ul, dar nu este obligatoriu. Intr-o retea in care conturile utilizator sunt dispuse pe mai multe masini se pot specifica adrese de e-mail care sa ascunda numele masinii si astfel din exterior sa apara adrese cu acelasi domeniu pentru toti utilizatorii. Pe baza domeniului dintr-o adresa de e-mail se poate transfera mesajul pe masina destinatarului, iar pe baza numelui din adresa se realizeaza livrarea locala a mesajului in casuta postala a destinatarului.

2.3.3. Facilitati e-mail generale

La primul contact cu sistemul de e-mail utilizatorul va compune un mesaj (fie si numai pentru a se convinge ca sistemul functioneaza). Cimpul To: poate contine mai multe adrese de destinatari. Este sarcina utilizatorului sa-si actualizeze lista de adrese de e-mail ale utilizatorilor cu care va schimba mesaje. Dar nu este singurul mod de a trimite mesaje. Iata:

 • Reply – Odata un mesaj primit el poate fi returnat expeditorului, eventual in prealabil modificat. Mesajul returnat poate contine corpul mesajului original, sau nu. Mesajul original poarta numele de quoted text. Returnarea poate fi facuta doar expeditorului (Reply to sender) sau expeditorului si tuturor celor care au primit mesajul (Reply to all recipients).
 • Forward – Mesajul primit poate fi „trimis mai departe” unor alti utilizatori (care nu se aflau in lista destinatarilor mesajului original).

Mesajele sunt organizate in colectii numite foldere. In general, orice client de e-mail trebuie sa permita salvarea mesajelor in foldere definite de utilizator. Mesajele noi apar colectionate intr-un folder numit de cele mai multe ori inbox (casuta postala de intrare). Daca sistemul local de e-mail permite stocarea temporara a mesajelor care urmeaza sa fie trimise, aceasta poarta numele de outbox (casuta de iesire). De asemenea, odata un mesaj compus si trimis, o copie a acestuia ramine stocata intr-un folder numit sent-mail.

2.3.4. Caracteristici e-mail nestandard

Urmatoarele caracteristici sunt regasite in unele pachete soft de posta electronica, dar nu se poate afirma ca sunt disponibile tuturor. Unele din ele, ca atasarea documentelor, devin din ce in ce mai obisnuite, deoarece exista moduri standard de realizare a lor. Altele, ca notificarea citirii, probabil ca nu vor deveni niciodata standard.

 • Atasarea documentelor – Unele sisteme de posta electronica permit expedierea de fisiere ca entitati separate impreuna cu un mesaj. Mesajele e-mail contin numai caractere ASCII. Pentru a putea trimite fisiere binare prin e-mail, acestea trebuie codificate la fisiere ASCII. Cele mai folosite standarde de codificare a fisierelor binare sunt uuencode (si decodificatorul asociat uudecode) specific UNIX, binhex – specific Macintosh si MIME (Multi-purpose Internet Mail Extensions). MIME este o specificatie pentru trimiterea automata a datelor, altele decit text, in mesaje e-mail. Chiar daca expeditorul si destinatarul folosesc pachete e-mail diferite, daca ambele sunt conforme cu standardul MIME, nu ar trebui sa apara probleme de compatibilitate. Programele MIME de posta electronica „stiu” singure, de obicei, cum sa proceseze citeva tipuri de fisiere atasate (in particular, imagini, inregistrari audio si video). Posibilitatea de a afisa oricare din aceste tipuri de fisiere depinde de existenta hardware-ului corespunzator si cel mai adesea de existenta unor programe suplimentare.
 • Notificarea receptarii – Inseamna trimiterea automata a unui mesaj catre expeditor atunci cind mesajul trimis a fost plasat in cutia postala a destinatarului.
 • Notificarea citirii – Este automat trimis un mesaj expeditorului atunci cind mesajul original a fost deschis (deci citit) de catre destinatar.

2.3.5. Mesaje de eroare e-mail.

Atunci cind mesajul electronic nu poate fi distribuit, expeditorul primeste o notificare in acest sens, care explica si cauzele insuccesului. Exista trei motive obisnuite pentru care livrarea unui mesaj esueaza:

 • Sistemul de posta electronica nu poate gasi masina destinatarului – „Host unknown” (acest lucru inseamna ca domeniul din adresa destinatarului este inexistent);
 • Destinatarul nu este cunoscut de acea masina – „Unknown user” (domeniul este corect, dar pe masina respectiva nu se afla un utilizator cu numele specificat in mesaj);
 • Programul poate gasi atit masina cit si destinatarul, dar nu poate transmite mesajul. Iata citeva motive posibile:
 • reteaua poate avea erori, facind imposibil contactul cu sistemul aflat la distanta;
 • sistemul aflat la distanta poate fi „mort” (poate avea, de exemplu, probleme hardware);
 • sistemul aflat la distanta poate fi gresit configurat.

Pagina: 1 2 3 4 5

Eticheta: , ,

 

1 Comment

 1. geluuuu spune:

  Multumiri pentru informatii.Am invatat ceva util chiar daca sint mai in virsta.Pacat ca nu inteleg limba engleza.

Resurse web design