Home » Resurse Web Design » Internetul

 
 
 

Internetul

1.6 Cum functioneaza reteaua Intetnet

Am specificat deja importanta protocolului IP. Informatia este incapsulata in pachete IP, pachete care mai contin adresa sursei si a destinatiei. Dar acest protocol nu este suficient. De exemplu, daca se pune problema transferului unui volum mai mare de date este ineficient sa construim pachete IP mari. Din contra, informatia este mai intii impartita si incapsulata in mai multe pachete IP. Controlul transferului acestor pachete este asigurat de protocolul TCP (Transmission Control Protocol). La destinatie TCP reconstruieste din pachetele IP datele in formatul lor initial.

Adresa unui calculator este o succesiune de 4 numere naturale mai mici decit 255, separate prin „.” (caracterul punct). De exemplu: 193.226.30.1, 193.226.26.30, etc. De mentionat este faptul ca cele mai semnificative sunt numerele din partea stinga. Dezavantajul memorarii si folosirii acestor numere de catre utilizatori este evident. De aceea s-a recurs la o metoda de asociere a unui nume fiecarui calculator din Internet. De exemplu sunsite.unc.edu este numele complet (FQDN – Full Quolified Domain Name) al calculatorului (cu adresa IP 152.2.254.81) numit sunsite din reteaua unc (University of California), retea care la rindul ei face parte din reteaua educationala americana edu. In acest caz unc.edu poarta numele de domeniu. Daca la adresele IP numarul cel mai semnificativ era primul, in cazul numelui, cel mai semnificativ este ultimul cuvint din FQDN. Restrictia de baza este aceea ca nu trebuie sa existe in Internet doua calculatoare cu acelasi nume (adresa de IP). Numele sunt folosite doar pentru a usura utilizarea resurselor Internet, calculatoarele „preferind” sa lucreze cu adrese in format numeric. Numele calculatoarelor sunt stocate in baze de date distribuite si organizate ierarhic. Sistemul de transformare a unui nume in adresa IP si invers se numeste DNS (Domain Name Service).

In afara de Statele Unite, fiecare tara are cite un cod, astfel incit privind la numele unui calculator putem afla unde anume se afla. Pentru Statele Unite sunt definite mai multe domenii top-level (cele mai largi):

Domeniu Utilizare
.com organizatii comerciale
.edu organizatii educationale
.gov organizatii guvernamentale nemilitare
.mil organizatii militare
.org alte organizatii

Mai exista o categorie de domenii si anume domeniile transnationale (vom putea identifica nume de calculatoare din aceste domenii in mai multe tari, pe mai multe continente). Iata care sunt aceste domenii:

Domeniu Utilizare
.net noduri importante Internet
.int organizatii internationale

Pina acum am trecut in revista o serie de notiuni de baza. Vom trece in cele ce urmeaza la lucruri reale, la prezentarea instrumentelor necesare pentru exploatarea eficienta a resurselor Internet si anume:

  • · telnet – este folosit pentru conectarea la alte calculatoare din Internet (util pentru a accesa o serie de servicii publice);
  • · ftp (File Transfer Protocol) – muta fisiere de pe un calculator pe altul. Este folositor in aducerea fisierelor din arhivele publice raspindite in Internet. Acest lucru se numeste FTP anonim, pentru ca nu este necesar un cont pe calculatorul respectiv pentru a-l accesa;
  • · posta electronica – permite trimiterea si primirea mesajelor text;
  • · stiri USENET – permite citirea (si trimiterea) unor articole care sunt directionate catre asa-numitele grupuri de stiri publice.

Capitolul 3 trateaza World Wide Web, care cu greu poate fi numit serviciu individual, pentru ca ofera o gama larga de servicii elementare.

Pagina: 1 2 3 4 5

Eticheta: , ,

 

1 Comment

  1. geluuuu spune:

    Multumiri pentru informatii.Am invatat ceva util chiar daca sint mai in virsta.Pacat ca nu inteleg limba engleza.

Resurse web design