Home » Resurse Web Design » Reguli sau pareri web

 
 
 

Reguli sau pareri web

Am citit acum ceva timp pe forumul industrial de pe Sitepoint o stire cum ca baietii de la BusinessWeek au intocmit o lista cu numele de „cele 10 porunci ale web design-ului”.

Uitati aici lista:

„Nu ai sa abuzezi de flash

Nu ai sa ascunzi continut in pagina

Nu ai sa scrii dezordonat

Nu ai sa folosesti reflectii stralucitoare in exces

Nu ai sa iti numesti compania ta web 2.0 cu surplusuri de juraminte si fraze

Ai sa te inchini altarului typografiei

Ai sa creezi experiente captivante

Ai sa fi social

Ai sa imbratisezi tehnologiile verificate

Ai sa faci continutul sa fie REGE ”

La suprafata aceste sfaturi sunt foarte benefice si fara de greseala dar daca va adanciti mai mult o sa observati ca totul se destrama. Datimi voie sa explic…

Nu ai sa abuzezi de flash In principiu eu sunt de acord cu aceasta regula, dar o si mai buna regula ar fi: Alegeti unealta potrivita si specializeaza-te in ea. Flash-ul isi are locul lui dar nu poate fi la fel de abuzat si HTML-ul sau mai ales CSS-ul dar ce ziceti despre AJAX. In plus in AJAX sunt probleme mai mari de accesibilitate decat in FLASH. Si ce inseamna mai exact „Abuz de flash” ? Daca tu construiesti un site intreg in flash intr-o maniera benefica eu zic ca va fi ok.

Nu ai sa ascunzi continut in pagina Datimi voie sa ofer o intelegere mai detaliata asupra acelor pop-up-uri care apar in pagina de fiecare data. POP-UPurile nu sunt intotdeauna rele. Ele introduc userului o altfel de maniera a site-ului, ceva mai comercial. Din propria experienta va spun ca poate pe dumneavoastra va enerveaza dar altor useri li se par folositoare si de aceea se fac clickuri pe ele, in plus este o metoda foarte eficienta de a monetiza un site cu autoritate si in nici un caz nu va scadea credibilitatea acelui site.

De regula aceste genuri de reclame sunt mult mai frendly decat acele rotatoare de flash sau java care nu stii cum sa le opresti dupa opinia mea.

Nu ai sa scrii dezordonat Aici este ceva ce nu pot sa argumentez pentru ca nu stiu la ce se refera baietii de la BusinessWeekdar eu cred ca se refera la aspecte de arhitectura si constructie a site-ului propriuzis plus lipsa de spatiu alb sau spatiu ordonat in pagina. Asa ca poruncile trebuie sa nu fie ambigue.

Nu ai sa folosesti reflectii stralucitoare in exces Nu am comentarii asupra acestui punct.

Nu ai sa iti numesti compania ta web 2.0 cu surplusuri de juraminte si fraze Doua secunde, eu credeam ca ne referim doar la design: culori, layout, CSS, typografie, grid-uri si alte gadgeturi interesante. Ce ma intereseaza pe ine in acest moment cum o sa fie numele de domeniu ? Dupa parerea mea poate sa fie cum o vrea Dumnezeu, momentan ma concentrez asupra paginilor mele si am sa las alegerea domeniului pentru marketeri si domain holderi.

Ai sa creezi experiente captivante Foarte frumos spus, ca un site trebuie sa ofere experiente captivante pentru a face userrul sa revina pe pagina pentru a descoperii lucruri noi. Mai interesant este ca citeaza Youtube ca si exemplu nestiind ca face abuz de flash, este dezordonat, dar eu pun pariu ca oamenii care revin pe youtube nu revin pentru design ci pentru continutul care il ofera.

Ai sa fi social Daca site-ul tau este facut in asa fel incat sa includa functionabilitate si posibilitatea de comunicare a userilor intre ei, este foarte bine dar niciodata un site nu se va baza pe chestiile acestea pentru simplul fapt ca sa fie de succes.

Ai sa imbratisezi tehnologiile verificate „Wikipedia, YouTube, Facebook, and their cohorts have become a part of daily life. Sites that can incorporate these elements into their design will connect with users in a meaningful way… ”

Nu pot sa cred, dar de cand a devenit Facebook o tehnologie verificata care sa o implementez in site-ul meu ? Dar lasand asta la o parte, la ce fel de elemente se refera?

Ai sa faci continutul sa fie REGE Inca o data repet, ce treaba are punctul acesta cu desig-ul? De cate ori voi, designerilor ati facut un site pentru un cleint si ati pus continutul la finalul proiectului ?Nu are absolut nici o treaba, poti face la fel de usor un site in design cu si fara continut. BW se refera aici strict la SEO si nu la design. SHAME!

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design