Home » Resurse Web Design » Web design si scripturi

 
 
 

Web design si scripturi

Web design si scripturi

Scripturile constau in codul sursa al unui site sau aplicatii web. Ele pot fi catalogate in general dupa domeniul de aplicabilitate ( magazin virtual, blog, forum, galerie foto etc) sau dupa platform de rulare. Scripturile se despart de asemenea in doua mari categorii, dupa tipul de actiune al acestuia. Astfel se remarca scripturi server-based si scripturi client-based sau browser-based.
Scripturile server-based sunt mai complexe si in general sunt folosite pentru conexiunile cu baza de date, pentru lucrul cu fisiere, sesiuni, cookie-uri, calcule si alte operatiuni. Scripturile server-side nu sunt vizibile pentru vizitatori, ele fiind executate de catre server si doar raspunsul fiind trimis catre browser.
Scripturile browser-based sunt executate de catre navigatorul de internet al vizitatorului. Principalele limbaje de programare browser-based sunt JavaScript, JScript si VBScript. Ultimele doua limbaje sunt produse si dezvoltate de

MicroSoft si sunt folosite doar de MicroSoft Internet Explorer. JavaScript este un limbaj de programare open-source produs de NetScape si este accesibil pe toate browserele moderne.
Scripturile browser-based se folosesc in special pentru verificari in pagina, de exemplu daca s-a efectuat o anumita operatiune de catre pagina sau de catre utilizator, pentru efectuarea de calcule fara a reincarca pagina, pentru a afisa mesaje de eroare sau atentionare (alerte), pentru a modifica o anumita sectiune a paginii fara a o reincarca si alte operatiuni asemanatoare.
Scripturile browser-based pot fi copiate prin vizualizarea sursei paginii. De asemenea, JavaScript poate face legatura intre pagina web si un script server-based prin sistemul AJAX (Asynchronous JavaScript and XML).
Scripturile server-based sunt impartite in mai multe platforme, dintre care cele mai raspandite sunt PHP si ASP. PHP este o platforma open-source ce ruleaza in special pe Linux, insa poate rula si pe Windows precum si pe MAC. ASP eset o platforma dezvoltata de MicroSoft si ruleaza in special pe serverele Windows, insa in unele conditii poate rula si pe Linux, in baza anumitor extensii.
Cea mai folosita platforma de programare server-based este PHP. Printre abilitatile acestuia se numara: conectarea cu baze de date, lucrul cu fisiere si foldere, conectarea la un server extern, lucrul cu sesiuni si cookie-uri, manipularea imaginilor, accesarea shellului Linux (executarea de comenzi si aplicatii in shell), manipularea headerelor HTTP,

interactiunea cu alte limbaje de programare server-based.
Limbajele de programare server-based ruleaza pe servere speciale cum ar fi Apache pentru PHP si IIS pentru ASP.
In functie de plug-in-uri si add-on-uri, limbajele de programare server-based cat si cele browser-based pot efectua operatiuni suplimentare, pentru care nu au fost concepute. Avand in vedere ca sunt cu sursa libere, PHP si JavaScript dispun de cele mai multe plug-in-uri, deci sunt cele mai productive.
Pentru a usura munca cu limbajele de programare au fost concepute framework-uri. Un framework este un set de functii si comenzi grupate intr-o aplicatie complexa ce reduce timpul de lucru la dezvoltarea unei aplicatii.

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design