Home » Resurse Web Design » Tabelele in limbaj HTML

 
 
 

Tabelele in limbaj HTML

Tabelele ne permit sa cream o retea dreptunghiulara de domenii, fiecare domeniu avand propriile optiuni pentru culoarea fondului, culoarea textului, alinierea textului etc. Pentru a insera un tabel se folosesc etichetele corespondente <table>…</table>. Un tabel este format din randuri. Pentru a insera un rand intr-un tabel se folosesc etichetele <tr>…</tr> (de la „table row” = rand de tabel). Folosirea etichetei de sfarsit </tr> este optionala. Un rand este format din mai multe celule ce contin date.

<html>
<head><title>tabele</title></head>
<body><h1 align=center>Un tabel simplu format din 4 linii si 2 coloane</h1><hr>
<table>
<tr> <td>cell 11 <td>cell 11
<tr> <td>cell 21 <td>cell 22
<tr> <td>cell 31 <td>cell 32
<tr> <td>cell 41 <td>cell 42
</table>
</body>
</html>

Alinierea tabelului
Pentru a alinia un tabel intr-o pagina Web se utilizeaza atributul align al etichetei <table>, cu urmatoarele valori posibile: „left” (valoarea prestabilita), „center” si „right”. Alinierea este importanta pentru textul ce inconjoara tabelul. Astfel:
– daca tabelul este aliniat stanga (<table align=”left”>), atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea dreapta a tabelului.
– daca tabelul este aliniat dreapta (<table align=”right”>), atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea stanga a tabelului.
– daca tabelul este aliniat pe centru (<table align=”center”>), atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi afisat pe toata latimea paginii, imediat sub tabel.

Dimensionarea celulei unui tabel
Distanta dintre doua celule vecine se defineste cu ajutorul atributului cellspacing al etichetei <table>.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive, inclusiv 0, si reprezinta distanta in pixeli dintre doua celule vecine. Valorea prestabilita a atributului cellspacing este 2. Distanta dintre marginea unei celule si continutul ei poate fi definita cu ajutorul atributului cellpadding al etichetei <table>. Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive, si reprezinta distanta in pixeli dintre celule si continutul ei. Valorea prestabilita a atributului cellpadding este 1.

Tabele de forme oarecare
Un tabel trebuie privit ca o retea dreptunghiulara de celule.Cu ajutorul a doua atribute ale etichetelor <td> si <th>, o celula se poate extinde peste celule vecine. Astfel:
– extinderea unei celule peste celulele din dreapta ei se face cu ajutorul atributului colspan, a carui valoare determina numarul de celule care se unifica.
– extinderea unei celule peste celulele dedesubt se face cu ajutorul atributului rowspan, a carui valoare determina numarul de celule care se unifica.

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design