Home » Resurse Web Design » Istoria web design

 
 
 

Istoria web design

Istoria web design

WEB DESIGN – HTML 1.0 a fost prima versiune de HTML lansata in lume. Nu multi oameni au fost implicati in crearea siturilor in momentul respectiv, si limbajul a fost foarte limitat. Intradevar nu puteai sa faci multe lucruri cu el doar sa expui putin text pe internet cu o imagine dar cu formatari limitate. Navigarea de face folosind linkuri hipertext catre alte documente html. Nu utiliza elemente interactive.web design realizat in html 5

WEB DESIGN – HTML 2.0 include totul, de la specificatiile originale 1.0 la care s-au adaugat noi iimbunatatiri, HTML 2.0 a fost un standard pentru design siturilor pana in ianuarie 1997 si a definit de la inceput multe caracteristici de baza HTML.A fost creat pentru interactiuni intre user si server. Formularele complete si trimise catre server sunt procesate de catre fisiere de exemplu cgi.

WEB DESIGN – HTML 3.0 Tot mai multi oameni au fost implicati in jocul HTML acum, si in timp ce standardele anterioara a oferit niste abilitati decente pentru webmasteri (asa cum au devenit cunoscuti), acestia tanjeau dupa mai multe abilitati si tag-uri. Ei au vrut sa sporeasca aspectul site-urile lor.Acesta este locul unde a inceput probleme. O companie numita Netscape a fost lider incontestabil pe piata browser-ul in acel timp, cu un browser numit Netscape Navigator.  Pentru a potoli plangerile autori HTML, ei au introdus noi etichete de proprietati si atributele in browserul Netscape Navigator. Aceste noi abilitati au fost numite extensii tag-uri Netscape. Aceasta a cauzat mari probleme deoarece alte browsere au incercat sa reproduca efectele acestor tag-uri astfel incat sa nu fi lasate in urma, dar nu au putut face ca browserele lor sa afisa lucrurile in acelasi fel. Acest lucru a insemnat ca, daca proiectai o pagina cu Netscape ETS, pagina va arata rau in alte browsere. Acest lucru a provocat confuzie si iritare pentru pionierii de markup.
Dave Raggett, in acest moment, a condus un grup de lucru in HTML, ce au introdus un nou proiect de cod HTML, HTML 3.0. Acesta a inclus multe abilitati noi si imbunatatite pentru HTML, si a promis mult mai multe oportunitati puternice pentru webmasteri pentru a proiecta paginile lor. Din pacate, browserele au fost extrem de lente in implementarea oricarei din aceste imbunatatiri, adaugand cateva si lasand restul deoparte. Partial, acest esec poate fi atribuita dimensiunii de revizuire si asa specificatiile HTML 3.0 au fost abandonate.

Din fericire, oamenii implicati au remarcat acest lucru si, astfel viitoare imbunatatiri au fost intotdeauna concepute pentru a fi modulare. Acest lucru a insemnat ca acestea ar putea fi adaugate in etape, ceea ce se face mai usor pe browserele companiilor.
WEB DESIGN – HTML 3.2
Tag-uri specifice pentru browser au aparut, si a devenit tot mai evident necesitatea gasiri unui standard. În acest scop, World Wide Web Consortium (W3C abreviat) a fost infiintata in 1994 pentru a standardiza limbajul si ajutat sa evolueze in directia corecta. Prima lor lucrare a avut numele de cod Wilbur, si mai tarziu a devenit cunoscut sub numele de HTML 3.2. Aceasta a fost o schimbare de nuanta, pana la standardele existente, lasand multi din pasii mari pentru versiunile urmatoare. Cele mai multe tag-uri extensii care au fost introduse de Netscape (si intr-o masura mai mica de Microsoft) nu fac parte din aceste noi standarde. A devenit standardul oficial in ianuarie ’97, iar astazi, practic, toate browserele il sprijina pe deplin.
WEB DESIGN – HTML 4.0
HTML 4.0 a fost o evolutie mare al standardelor HTML, si ultima repetare a clasicului HTML. La inceputul dezvoltarii a avut nume de cod Cougar. Cele mai multe dintre noile functionalitati aduse in acest moment sunt din specificatiile HTML 3.0, precum si o serie de tagur mai vechi, un accent pe internationalizare, si suport pentru limbajul de prezentare, fisiere css.
HTML 4.0 a fost recomandat de W3C, in decembrie ’97 si a devenit standard oficial in aprilie 1998. Browser-ul de sprijin a fost realizata surprinzator de Microsoft in browser-ul Internet Explorer, si IE5 lider pe piata (si succesorul curent IE6) au suport excelent pentru aproape toate tagurile si atributele noi. În comparatie, Netscape Navigator 4.7 a cazut teribil cu noul HTML 4.0 si chiar cu CSS de baza.Browsere moderne, cu toate acestea, sunt o imbunatatire vasta.
Odata HTML 4.0 a fost pe dinafara pentru putin timp, documentatia a fost revizuita si corectata in cateva locuri minore si a fost numit HTML 4.01 versiunea finala a specificatiilor.
WEB DESIGN – XHTML 1.0
Aproape de inceputul secolului al 21 W3C a emis specificatiile lor de XHTML 1.0 ca o recomandare. Începand cu 26.01.2000 acesta a fost pus ca standard de legatura cu HTML 4.01. XHTML marcheaza indepartare de la modul in care noile specificatii au lucrat – este o ramura complet noua de HTML, care incorporeaza rigorile XML, astfel incat codul trebuie sa fie scris in mod corespunzator daca este sa functioneze in moment ce ajunge pe browser-ul cititorului. Nu au fost multe tag-uri si atribute noi sau invechite in XHTML, dar unele lucruri s-au schimbat prin imbunatatirea accesibilitatii si funtionalitatii. Este vorba in principal doar de un nou set de reguli de codificare.
WEB DESIGN – HTML5
Dupa HTML 4.01 si XHTML 1.0, cei care au fost in controlul directiei HTML lucreaza la o noua propunere pentru XHTML 2. În acelasi timp, dezvoltatorii web inteligenti au venit cu idei inovatoare in mod constant, cautand noi functionalitati in site-uri web si browsere. Calea pe care XHTML 2 a inceput atunci cand s-a bservat ca totul a devenit plictisitor si nerealistic si a devenit destul de clar ca de o noua abordare este nevoie.

Acesta a fost in timp ce o echipa de fani ai tehnologiilor web pragmatice, programatori de browsere si scriitori de specificatii au inceput sa construiasca ceva de capul lor in afara procedurilor uzuale W3C. S-au numit Web Hypertext Application Technology Working Groupu (WHATWG), si a dezvoltat noi specificatii. Dupa unele cercetari amanuntite, W3C a decis ca HTML a fost inca viitorul webului. XHTML 2 a fost intrerupt si HTML5 a devenit o noua specificatie in care efortul fiecaruia ar trebui depus.
HTML5 este conceput pentru web, atat in prezent cat si in viitor. Aceastea sunt specificatiile pe care se va lucra in urmatorul deceniu, cel putin, astfel incat procesul de dezvoltare este relativ lent si luate in considerare. Multe piese vor fi familiare, dar exista, de asemenea, o multime de elemente noi, atribute si abilitati de care te poti bucura.Exemplu de web design realizat in HTML5 ghicicomputers.ro

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design