Home » Resurse Web Design » Ferestrele in HTML

 
 
 

Ferestrele in HTML

Ferestrele sau cadrele (frames) ne permit sa definim in fereastra browserului subferestre in care sa fie incarcate documente HTML diferite. Ferestrele sunt definite intr-un fisier HTML special in care blocul <body>…</body> este inlocuit de blocul <frameset>…</frameset>. In interiorul acestui bloc, fiecare cadru este introdus prin eticheta <frame>.

Un atribut obligatoriu al etichetei <frame> este src, care primeste ca valoare adresa URL a documentului HTML care va fi incarcat in acel frame. Definirea cadrelor se face prin impartirea ferstrelor (si a subferestrelor) in linii si coloane:
– impartirea unei ferestre intr-un numar de subferestre de tip coloana se face cu ajutorul atributului cols al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra;
– impartirea unei ferestre intr-un numar de subferestre de tip linie se face cu ajutorul atributului rows al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra.
Valoarea atributelor cols si rows este o lista de elemente separate prin virgula, care descriu modul in care se face impartirea. Elementele listei pot fi:
– un numar intreg de pixeli;
– procente din dimensiunea ferestrei (numar intre 1 si 99 terminat cu %);
– n* care inseamna n parti din spatiul ramas;

Exemplu 1: cols = 200, *, 50%,*
inseamna o impartire in 4 subferestre, dintre care prima are 200 pixeli, a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil, iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil.

Exemplu 2: cols=200, 1*, 50%, 2*
inseamna o impartire in 4 subferestre, dintre care prima are 200 pixeli, a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil, iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil, care se imparte in trei parti egale, a doua fereastra ocupand o parte, iar a patra ocupand 2 parti.

Observatii:
– daca mai multe elemente din lista sunt configurate cu *, atunci spatiul disponibil ramas pentru ele se va imparti in mod egal.
– o subfereastra poate fi un cadru (folosind <frame>) in care se va incarca un document HTML sau poate fi impartita la randul ei la alte subfereste (folosind <frameset>).
In urmatorul exemplu este creat un document impartit in 2 cadre verticale ce ocupa cate jumatate din ecranul disponibil. Primul cadru contine fisierul p1.html, iar al doilea fisierul p2.html. Cele doua fisiere trebuie sa existe in acelasi director cu documentul cre contine eticheta <frameset>.

<html>
<head><title>ferestre</title></head>
<frameset cols=”*,*”>
<frame src=”/p1.html”>
<frame src=”/p2.html”>
</frameset>
</html>

In exemplul urmator este creata o pagina web cu trei cadre orizontale. Pentru al doilea cadru valoarea atributului src este adresa URL a unei imagini (pic2.jpg).

<html>
<head><title>ferestre</title></head>
<frameset rows=”100,*,10%”>
<frame src=”/p1.html”>
<frame src=”/pic2.jpg”>
<frame src=”/p3.html”>
</frameset>
</html>

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design