Home » Resurse Web Design » Cum se invata web design

 
 
 

Cum se invata web design

Cum ne apucam de web design

Web design-ul nu este tocmai cel mai bun domeniu de activitate pe care ar putea sa il aleaga cineva pentru a face cariera. Web design-ul este un domeniu de activitate care beneficiaza de o extindere foarte agresiva si depinde in permanenta de noile tehnologii informatice lansate pe piata.

Imi amintesc cand am facut primul site nu exista decat HTML iar JAVA era in stadiul de pionierat. Tot ce se facea in materie de web design era simplu , singurele elemente animate erau GIF si daca te gandeai la un applet java lucrurile deveneau foarte complicate deoarece aproape nimeni nu avea instalat soft sa poata citi appleturile. La inceputurile web design –ului notiunea de SEO era inexistenta si de google nu auzise nimeni.Concluzia care se impune este ca in momentul in care alegi sa te lansezi in web design , alegi sa renunti la liniste . Web designul este un domeniu in care totdeauna trebuie sa inveti ceva nou si niciodata nu poti sa te opresti din invatat.
Parerea mea este ca webdesign-ul nu poate fi invatat in stil “maimuta” sa te uiti la unu cum face si sa faci si tu, sau sa iei un template si sa faci modificari pe el . Actualmente conduc o firma cu un portofoliu de aproximativ jumatate de milion de site-uri realizate si cu sinceritate recunosc ca valoarea mea ca web-designer nu ma satisface absolut deloc. La un volum asa de mare de munca a trebuit sa ma concentrez pe satisfacerea clientilor si pe laturile comerciale ale afacerii si am ramas mult in urma la capitolul asimilare de notiuni noi de programare . Toata concentrarea comerciala se face pe SEO si pe rezultate care sa duca la generarea de profit, iar latura propriu zisa de web design incepe sa scada din ce in ce mai mult ca valoare . Clientii , in general, sunt multumiti doar daca le suna telefonul . De geaba facem un site frumos din punct de vedere al web design-ului daca nu suna telefonul iar daca facem un site urat si pe prima pagina punem o poza cu o maimuta dar, proprietarul site-ului primeste telefoane si comenzi de pe internet , totul este perfect .
Deci, inainte de a va apuca de web design trebuie sa tineti cont de toate aceste lucruri si in special de faptul ca un web designer singur fara o echipa care sa il sustina nu are nici o valoare .
Parerea mea este ca web designul trebuie invatat ca orice alt lucru si trebuie inceput cu inceputul . Niciodata nu am inteles de ce a trebuit eu in clasa intai sa incep prin a face bastonase si linii sau de ce matematica incepe cu betisoare sau numaratori cand exista calculatoare. La fel cel care incearca sa se apuce de web design nu intelege de ce trebuie el sa faca intai linkuri in word , de ce trebuie sa faca un site in word si sa lucreze cu tabele cand are la dispozitie sute de template-uri gata

facute pe internet. Rezultatul unei lansari in stil “maimuta” in care se invata doar sa imiti ce vezi in tutoriale sau sa faci un site pe un template predefinit , nu are nici o legatura cu web design-ul, aceasta latura este doar un pseudo design pe care eu personal il denumesc zoo-web-design deoarece rezultatul este invatarea mecanica si atat . Un web design-er care invata web design in stilul “maimuta” niciodata nu va fi capabil sa realizeze un site daca i se pune in fata un calculator doar cu sistemul de operare instalat si fara conexiune la internet si acest lucru este la fel de rusinos ca si atunci cand termini scoala generala ajutat de un calculator si fara el nu stii sa faci operatii matematice simple de genul inmultirii sau adunarii.
Desigur am vazut si web-design-eri care au inceput prin a invata in stilul “maimuta” dar au realizat imediat ca totul se bazeaza pe logica si nu pe memorare mecanica si au trecut la a aprofunda totul si la a intelege logic ce se intampla in spatele site-ului, dar aceste cazuri sunt izolate, deoarece la fel ca la un copil mic care are acces la un calculator pe care face inmultiri si impartiri e foarte dificil sa i se taie confortul intelectual oferit de calculator si sa il pui sa faca din cap sau cu numaratoarea, iar sansele ca cineva sa realizeze ca pentru a invata ceva trebuie sa lase la o parte calculatorul si sa numere pe degete prima data , sunt minime.
In general persoanele care se apuca de web design si nu inteleg utilitatea notepad-ului sau nu incearca sa faca ei de la zero un site fara sa se foloseasca de nici un ajutor de pe internet, aceste persoane nu vor reusi niciodata sa faca ceva de calitate si sa progreseze in acest domeniu .
De ce este atat de important sa stii bazele si sa intelegi ce nu inteleg altii ? Foarte simplu , la un moment dat cand o iei de la zero realizezi ca multe lucruri care se scriu pe forumuri sau care le vezi in nu stiu ce tutoriale , in realitate sunt cu totul si cu totul altfel. Daca aprofundezi web design-ul, realizezi ca o simpla pagina HTML poate declasa site-uri mari si ca o simpla pagina HTML chiar si fara text in continut dar care functioneaza pe orice sistem de operare sau soft de navigare , poate fi in fata tuturor site-urilor. In urma multor discutii si documentarii pe internet am observat ca multe lucruri sunt ilogice si am incercat sa fac o pagina simpla ca un experiment web design si sa ma conving daca am sau nu dreptate. Rezultatul a fost debusolant , am facut o pagina simpla HTML cu cel mai simplu web design ,

cu 2-3 cuvinte tip text in continut, restul doar un design taiat si adaugat alt texte la imagini si ce mai stiam eu ca trebuie. Pentru a putea sa analizez clar rezultatele si pentru ca rezultatele sa nu fie influentate de alte elemente am ales sa optimizez pentru un cuvant cu o concurenta de peste 10 milioane de site-uri si anume pe “redesign” si am facut acest site sau mai bine zis aceasta pagina pe un subdomeniu http://www.redesign.siteconstruct.ro/ . Confom tuturor discutiilor si instructiunilor de web-design si SEO de pe internet, sansele ca un site compus dintr-o singura pagina fara continut text si facuta HTML ca pe vremea lui bunica si fara domeniu propriu nu ar fi trebuit sa poata ajunge nici in primele zece pagini pe cuvantul gheie optimizat pe o concurenta de peste 10 milioane de site-uri. Dupa cum va spuneam rezultatele au fost tocmai invers fata de tot ce citeam pe internet , am facut totul incepand cu abecedarul si aceasta pagina se afla de mai bine de un an de zile in top 3 pe prima pagina din google.ro si toti care se dadeau “specialisti” in web design si seo nu au putut sa dea o explicatie de ce ceva care incalca toate regulile este asa de bine plasat .
Incepand de la acest site care s-a vrut un experiment am realizat ca multi “specialisti” in web design isi dau cu parerea vazadu-se pe presupuneri si ca in realiate nici unul nu cunoaste algoritmii dupa care indexeaza motoarele de cautare si ca niciunul nu a incercat sa ignore ce scriu altii si sa construiasca pe propria lui logica si de la zero. Incepand de la acest experiment am inteles ca stilul “maimuta” de a invata web design sau SEO nu are nici o legatura cu logica si practica. Paradoxul este ca acest experiment a reusit sa aduca firmei care o conduc zeci de clienti, deci profituri foarte insemnate .
Concluzia care se impune este ca trebuie sa invatati web design si SEO de la zero, sa munciti , sa nu luati nimic de-a gata si cand vor veni “specialisti” care sa va invete cum sa folositi un template de pe net si cum sa faceti avioane , dati o cautare pe google.ro dupa cuvantul “redesign” si daca www.redesign.siteconstruct.ro/ , o amatara de pagina HTML , pe un subdomeniu si cu un design vai de el este tot pe prima pagina , puneti mana si invatati sa numarati pe degete altfel nu veti ajunge decat sa imitati ce fac altii care la randul lor imita ce au facut altii.
Web design-ul se invata nu se fura, web design-ul se face pentru vizitatori nu pentru motoarele de cautare si web design-ul are la baza sa logica si aprofundarea studiului , nu tutoriale si template-uri gata facute.

Eticheta: ,

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design