Home » Resurse Web Design » Cum se face o Promovare?

 
 
 

Cum se face o Promovare?

Orice promovare trebuie sa raspunda la 10 intrebari :

1. Ce promovam ?
In primul rand trebuie stabilim produsul sau servicil ce urmeaza a fi promovat . Se vor nota toate caraceristicile produsului si se va clasa pe o scara de la 1 la 10 fiecare in parte pentru a face o analiza corecta asupra valorii social-economice a produsului sau serviciului.
Analiza valorii caracteristicilor podusului se va face prin aplicarea a 10 chestionare, care vor trebui completate de : un cunoscator al produsului , un adolescent 14 – 18 ani , o adolescenta 14 – 18 ani , o persoana cu studii minime, o persoana cu studii medii , o persoana cu studii superioare, o persoana cu inclinatii ecologice , o persoana cu cunostinte vaste in domeniul religiilor , un artist plastic si un psiholog.
Tabelul cu note se va completa cu mediile obtinute in urma aplicarii chestionarului.

Caracteristica Nota
Cat de util este acest produs / serviciu?
Cat de cunoscut este acest produs / serviciu?
Cat de folosit este acest produs / serviciu?
Cat de bun este pentru sanatate acest produs / serviciu?
Cat de bun este pentru mediu acest produs / serviciu?
Cat de acceptat religios este acest produs / serviciu?
Cata nevoie este de acest produs / serviciu?
Cat de accesibil, din punct de vedere financiar, este acest produs / serviciu?
Cat de usor este de procurat acest produs / serviciu?

Acest chestionar ne va da o parere de ansamblu asupra produsului sau serviciului din punctul de vedere social. Este esentiala aceasta interogare a unur persoane neimplicate pentru a avea o imagine cat mai realista despre ce urmeaza sa promovam.

2. Cui promovam ? GRUPUL TINTA
O componenta foarte importanta a unei promovari este analiza corecta a grupului tinta .
Foarte multe promovari se desfasoara total eronat sau cu o eficienta exagerat de scazuta deoarece sunt facute de “profesionisti” prea plini de ei ca sa poata vedea dincolo de diplomele si nivelul lor . Promovarile in Romania nu respecta absolute nici o regula practicata in sistemele de promovare occidentala unde niciodata nu ar putea sa devina lideri de piata televiziuni de genul OTV sau Taraf si unde nivelul bunului gust este altul , mentalitatile diferite si gradul de socializare complet altfel dezvoltat.
Multe promovari sunt moarte din start si omoara si produsul prin gradul inalt , profesionist si manierat de promovare. In momentul in care ne hotaram sa facem o promovare trebuie sa uitam de scara noastra de valori si de pretentiile noastre estetice, promovarea o facem de regula pentru romani si Romania este tara unde un concert de manele va aduna mai multa lume decat un concert de muzica clasica, tara unde scandalurile au mai multa audienta decat orice documentar stiintific , tara unde mita primeaza si pornografia ocupa peste 50% din traficul de internet. Daca nu tinem cont de toate aceste aspecte si incercam sa facem o promovare elevata vom face in realitate o promovare care nu va fi receptionata de nimeni . Singurile promovari elevate sunt cele care vizeaza un grup tinta redus , cu un grad cultural peste mediu si grupat pe un anumit interes iar promovarile in acest segment de piata sunt de fapt informari deoarece genul acesta de grup tinta are propriile criterii de selectare a ofertelor si propriile metode de a cauta si recomanda produse si servicii.

Delimitarea grupului tinta se face dupa urmatoarele criterii :

Social – aici se va analiza mediul social in care se doreste vanzarea produsului sau serviciului si trebuie cautate principalele aspecte sociale care caracterizeaza grupul tinta . De exemplu intr-o zona unde avem un procent ridicat de oameni plecati la munca in Italia promovarea ar fi indicat sa includa un cuvant sau un element de origine italiana. Intr-o regiune unde viata sociala graviteaza in jurul unor evenimente culturale sau a unor obiective istorice sau turistice de asemenea promovare trebuie sa include si aceste elemente.

Economic – aspectul economic este cel mai greu de analizat deoarece statisticile oficiale nu pot fi luate in considerare . Romania este tara paradoxurilor cu localitati fara economie si cu oameni fara locuri de munca dar cu proprietati si masini de lux . Din cauza economiei subterane si a banilor adusi de romani din afara tarii sunt localitati care in statistici sunt distruse din punct de vedere economic dar realitatea este alta si avem localitati care sunt infloritoare economic dar in realitate oameni traiesc de pe o zi pe alta.
Deci in cadrul analizei economice a grupului tinta trebuie tinut cont in mod estimativ de realitatea din teritoru si trebuiesc consultate statisticile doar in mod orientativ.
Atunci cand vom stabili cui ne adresam : oamenilor cu venituri medii, sub-medii sau superioare va trebui sa tinem cont de realitatea din teritoriu si nu de statistici economice oficiale.

Profesional – aspectul profesional conteaza foarte mult in delimitarea grupului tinta deoarece fiecare produs sau serviciu are adesabilitatea sa. Intr-un fel ne adresam populatiei unui oras minier si in alt fel unui grup tinta dintr-un oras universitar.
Multe promotii se adreseaza din punct de vedere profesional unui cerc limitat de oameni care sunt grupati direct sau indirect pe o anumita ramura de activiatate ceea ce face ca ei sa cunosca utilitatea si necesitatea produsului promovat . E destul de dificil sa pornesti o campanie de promovare a unui produs intr-un mediu in care nu sunt notiuni elementare despre utilitatea genului respectiv de produs sau serviciu si astfel de campanii sunt de regula sortite esecului e ca si cum ai incerca sa vinzi produse de intretinere a unei ambarcatiuni , intr-o statiune Montana.

Varsta – aspectul varstei grupului tinta este important deoarece fiecare categorie de varsta se raporteaza la o anumita scara de valori care nu poata fi combatuta iar incercarile de promovare contra scarii de valori a grupului tinta nu va face decat sa distruga imaginea produsului sau serviciului promovat.

3. Cu cine ne concuram ?
Marketingul unei promovari reprezinta cheia succesului . O analiza amanuntita a concurentei este esentiala. Se listeaza toate afacerile concurente si se analizeaza modul de promovare , punctele slabe si punctele forte in promovarea lor si se incearca combinarea promovarilor anterioare care au avut succes cu metode noi si diferite cu care trebuie sa abordeze piata noul concurent.
Este o greseala ireparabila incercarea de a copia un sistem de promovare a unui competitor cum de asemenea este o greseala si promovarea similara in urma lipsei studiului de piata . Ideal este sa se tina cont de modurile de abordare a grupului tinta de catre concurenti care au avut succes si de cautarea unor noi puncte de interes in cadrul grupului tinta , neexploatate pana acum de concurenta.
Se constituie un tabel in care sunt trecuti toti concurenti cu cat mai multe detalii despre fiecare . Se marcheaza elementele comune si se cauta pentru relevare, elementele singulare care se gasesc la competitori cei mai buni si nu se regasesc la restul . Pe baza acestor elemente se intocmeste o lista de puncte forte care vor trebui abordate in promovarea noului intrat pe piata.

4. Care este teritoriul in care promovam ?
Din punct de vedere teritorial promovarile pot fi catalogate pe trei nivele : local ( un oras, un judet ) , national ( o tara ) si international .
Pentru nivelul local promovarea este limitata de obiceiurile zonale, brandurile social-istorice locale si de mentalitatea colectiva zonala .Adaptarea la aceste caracteristici poate oferi cel mai mare randament care poate fi obtinut dintr-o campanie de promovare.
Pentru nivelul national limitele sunt mult mai lejere fiind doar de natura lingvistica dar si randamentul promovarii scade . O promovare nationala ideala ar trebui impartita pe mai multe segmente de promovare zonala pentru a mari randamentul acesteia.
Pentru nivelul international posibilitatile sunt nelimitate dar si randamentul este cel mai scazut , din acest motiv se impune macar o impartire a promovarii internationale in promovari nationale care sa respecte cerintele lingvistice pentru fiecare tara in parte .

5. Cati bani avem de cheltuit ?
Bugetul este cea mai delicata parte a promovarii deoarece putini inteleg importanta demararii unei afaceri in paralel cu o campanie de promovare puternic sustinuta financiar.
In functie de bugetul alocat trebuiesc programate toate etapele promovarii si executat din fiecare etapa exact cat ne permite bugetul, dar in asa fel incat in cazul unei extinderi ulterioare a finantarii sa se poata completa corect punctele neefectuate si sa nu trebuiasca luata campania de promovare de la zero.

6. Cat timp avem la dispozitie pentru efectuarea promovarii ?
Limitele cronologice trebuiesc clar stabilite din momentul planificarii etapelor de promovare si trebuie sa ne acceleram partea de pragatire a campaniei in ideea de a avea rezultate imediate . O campanie de promovare care isi atinge scopul dupa ce afacerea a dat faliment nu mai are nici o valoare , nu trebuie sa se confunde campania de promovare cu campania de brand unde se presupune impunerea unui nume pe piata, acest gen de “campanii de promovare brand” sunt de fapt politici de imagine a unei firme si intram in alt teritoriu .

7. Ce rezultate asteptam ?
Trebuiesc clar stabilite tintele promovarii si ce vrem sa realizam in urma promovarii . De regula tinta promovarii trebuie sa fie mult superioara cererii de promovare , de ex: daca un client doreste ca in urma promovarii sa obtina un numar de 10 clienti pe luna, tinta promovarii trebuie sa fie 100 de clienti pentru ca realizarea obiectivelor impuse de promovare sa nu poata fi alterata de probleme nepravazute aparute in timpul acesteia sau de reactii nepravazute din partea grupului tinta.

8. Cum promovam ?
Deabia dupa ce stabilim toate caracteristicile grupului tinta, a concurentei si conditiile tehnice, cronologice si financiare in care trebuie sa ne incadram si dupa ce avem totul clar, planificam efectuarea promovarii.
Este recomandabil ca toate datele adunate sa fie expuse in cadrul unei sedinte de tip brainstrorming si sa se generege mai multe planuri de promovare dupa care sa se aleaga cel mai bun dintre ele .

9. Ce probleme pot aparea ?
Oricat de bine am pune la punct un plan de promovare, sigur vor aparea elemente surpriza deoarece nu se poate anticipa matematic reactia beneficiarilor finali, de accea trebuie sa se stabileasca prin reducere la absurd o serie de probleme care pot aparea il legatura cu promovarea si trebuiesc stabilite planuri de contracarare a acestora. Este posibil ca problemele aparute sa nu fie din cadrul celor prevazute dar avand un set de posibile probleme si rezolvarile lor, putem reactiona prompt si ne putem adapta la o problema similara cu cele prevazute.

10. Cat % din obiective au fost atinse ?
La finalizarea campaniei se analizeaza gradul de realizare a obiectivelor propuse si se intocmeste o lista a elementelor de succes si a problemelor in campania de promovare pentru a putea randamentiza rezultatele urmatoarei campanii .

Eticheta:

Comentariile sunt inchise

Ne pare rau, dar nu poti lasa un comentariu pentru acest post.

Resurse web design